Кирил Псалтиров ( 1941 – 2021)

 

psaltirov-e1345117783983
Роден 1941 Кочани
Националност Македонец
Познат по улогата во:
Пред дождот
Тврдокорни
Занимање глумец
Кирил Псалтиров (Кочани, 11 октомври 1941) — македонски театарски, филмски и телевизиски актер, како и советник во Општина Гази Баба од ВМРО-ДПМНЕ.

Завршил Академија за драмски уметности во Скопје. Од 1974 година работи како актер при Драмата на Македонскиот народен театар и глумел во неколку филмови.

Во 2012 година, Комисијата за лустрација на Република Македонија го објавил Псалтиров дека бил соработник на тајните служби во времето на СФРЈ[1], на кое тој изјавил дека не бил кодош туку жртва на комунистичкиот режим[2].

Филмографија

1973 Смилевскиот конгрес ?
1975 Волшебното самарче
1975 Јад
1976 Најдолгиот пат Бегалецот
1977 Пресуда ?
1980 Време, води Величко
1982 Илинден
1982 Мистериозниот предмет
1983 Потера
1982 Тоа е мојот живот
1987 Чорбаџи Теодос Панко
1988-1992 Тврдокорни Христо Узунов
1994 Пред дождот Моме
1995 Ангели на отпад
1999 Во светот на бајките
2000 Погрешно време келнерот Стево
2003 Чекор пред времето
2004 Under
2010 Мисија Лондон Мома Димич
2012 Брадо Дедото