Некогаш театар во Аргентина

денес најубавата книжарница во светот

buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-7-670x893

Во една од најголемите библиотеки во светот посетителите може да изгубат часови и часови помеѓу полиците.

Архитектот Фернандо Манцон детално ја проучил структурата на зградата, и се погрижил таванот, богатите орнаменти на ѕидовите, завесите на сцената и осветлувањето на аудиториумот да останат недопрени. На тој начин, ја зачувал автентичноста на објектот, каде што секое ќоше дише со историја и носталгија.

buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-1a-670x487

Библиотеката во својот состав има кафетерија во која страста кон читањето дополнително ќе ја зачините со омиленото кафе, удобни фотелји на секое ниво каде што може да потонете вртејќи ги страниците, како и ескалатори за полесно движење низ огромниот простор.

buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-3-670x447

Со оглед на фактот што продажбата на книги во Аргентина е ослободена од стандардниот данок, книжарскиот бизнис како и библиотеките цветаат во оваа земја, а само минатата година El Ataneo ја посетиле над милион луѓе, носејќи дома околу 700.000 книги.

buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-10-670x503