Александар Чамински

 

Александар Чамински ( 1957 година Скопје )

Чичкото од „Бушава Азбука“ на кој најмнгу му се радуваа децата па и возрасните во осумдесетитте години, од минатиот век.… Тоа е Александар Чамински, познатиот македонски актер, некогаш вработен во Македонскиот народен театар – 1984 година. Чамински денес живее во Словенија, во Словен Градец. Шесет годишниот Чамински е оженет во Словенија и работи како директор на театарското Студио A.
Филмографија:
1985: Јазол ( Споредна улога, )
1991: Тетовирање ( Главна улога, )
1993: Светло сиво / Ѓавол во срцето ( Главна улога, )
1993: Светло сиво / Прекрасен свет ( Главна улога, )
1993: Светло сиво / Птицата Урубу и девица ( Главна улога, )
2006: Тајната книга ( Споредна улога, )
„ Трст виа Скопје “, Чомбе
„ Втората смена “, Управителот
„ Тајната книга “ Таксистот