Алиса Равенвуд – дизајнер на маски

 Дизајнер на театарски маски

Таа како тинејџер почнува да игра во театри, а самата нејзина посветеност во театарот кај неа раѓа желба и идеја за креирање на маски. Пресуден момент ќе биде нејзината улога на мачка  во тeтаарската претстава ” Плава птица ” во 1988 година, кога директорот на театарот од неа бара сама да си ја дизајнира својата маска.

Денес таа е еден од најнаградуваните дизајнери на маски и има  свое студио во Калифорнија, лоцирано во уметничкиот комплекс на Лос Анџелес.