Димитар Зози ( 1952 Битола – 26 септември 2010 Скопје )

 

 

Димитар Зози
zozi

 

Роден: 1952 Битола
Починал: 26 септември 2010 Скопје
Националност:  Македонец
Познат по улогата во:
Македонски дел од пеколот
Смилевскиот конгрес
Тајната книга
Занимање: актер
Димитар Зози (роден на 1952 во Битола – починал на 26 септември 2010 во Скопје) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.
Биографија

Во 1976 година Димитар Зози ја завршил Високата музичка школа на отсек за драмски актери и во 1977 година се вработил во Драмски театар во Скопје, каде на самиот почеток се пројавува во остварувања наменети за деца, толкувајќи во неколку од нив главни улоги.
Актерот од Драмски театар на почетокот на кариерата посебно се пројави во остварувања наменети за деца толкувајќи ги главните ролји (Чук, чук, Стојанче и др.) “Во проекти на вечерната сцена овој актер се наметна со својот несомнен талент, со смислата за живи опсервации, со убавата сценична појава и со изострено чувство за лично боење на текстот. Неговите остварувања се во “Хамлет”, “Непокор”, “Чудото на св. Ѓорѓија”, “Карамазови”, “Од првиот здив”, “Ревизор” и др”, велат од Драмски.

Од многуте негови улоги Зози сигурно ќе остане запаметен и по можеби најдобрата негова креација, во монодрамата “Дневникот на лудиот” од Гогољ, во режија на Мето Јовановски, тој бил награден со Републичката награда на аматерските драмски смотри[2]. Починал во Скопје на 26 септември 2010 година.

Филмографија
Македонски дел од пеколот
Смилевскиот конгрес
Јад
Итар Пејо
Пресуда
Сослушувањето на железничарот
Големата соба
Наши години
Виновник, Вардар Филм, 1982
На наш начин
Трговецот од Солун
северна грешка
Калигула
Големи и мали
Тајната книга