Кристофер Марлоу ” Доктор Фауст “

 

christopher_marlowe-kristofer-marlo-faust
Анонимен портрет во Корпус Кристи колеџ во Кембриџ, верува дека за да се покаже Кристофер Марлоу.
Роден е:  26 февруари 1564 Кантербери во Кент, Англија
Починал: 30 мај 1593 (на возраст од 29) Дептфорд, Кент, Англија
Професија: – драмски автор, поет
Јазик: – раносовремен англиски јазик
Алма Матер Корпус Кристи колеџот во Кембриџ период 1564-1593
Литературно движење англиската ренесансна театар
Значајни дела Херојот и Леандер, Едвард Втори,
на трагични Историја на ” Доктор Фауст ” околу 1588 – 1589) Една од најиграните до денешно време.

plakaat-doktor-faust

Кристофер Марлоу, исто така познат како комплет Марлоу ( 26 февруари 1564 – 30 мај 1593 ) бил англиски драмски писател, поет и преведувач на Елизабетанската ера. Марлоу се смета за трагичар на неговото време. Тој е многу под влијание на Вилијам Шекспир, кој е роден во истата година. Марлоу кој станал надмоќен Елизабетански драмски автор, со поголема слава се здобива, по неговата мистериозена прерана смрт. Така Марлоу се повеќе се игра. Драмите на Марлоу се познати во делот на користење на празно стих и нивните стихо во насока на протагонистичкото движење.

Бил издаден налог за апсење на Марлоу е на 18 мај 1593. Не се дадени причините за тоа, и покрај тоа се верува дека се поврзани со тврдењата за хула-ракопис, се верува дека биле напишани од страна на Марлоу, беше речено декаа содржат ” грд еретички концепт “. На 20 мај, тој беше донесен во судот за да присуствува на Советот на Суверениот дом на сослушување. Не постои евиденција на нивните осуди и говори. Посл неколку дена, беше наредено и тој самиот да присуствуваат на нив секој ден.
Десет дена подоцна, тој беше избоден до смрт од Инграм Фризер. Дали прободување од страна на Инграм Фризер е поврзан со неговото апсење тој случај никогаш не е решен.

Негови најпознати дела се
Драми
Дидоа , Кралицата на Картагина (ц. 1586) (можеби ко-напишани со Томас Неш околу 1583)
“Тамерлан ” ( “Tamburlaine” околу 1587)
“Доктор Фауст ” ( “Доктор Фауст”, околу 1588 – 1589 )
” Евреинот од Малта”, 1589
“Едвард Втори”, 1592
“Масакрот во Париз, 1593
Стихи и переводи ( песни и преводи-текстови )
Извадоци «Фарсалии» Лукана (ок 1582)
Извадоци од Овидијва ” “Уметност на љубовта ” (ок. 1582)
“Страстни овчар – неговата сакана”, перевод Игор Зданов
Херојот и Леандер” (в. 1593, Џ недовршени во 1598. Чепмен) / “Херојот и Леандер”, превод Јуриј Koрнeeв Корнеева. Претставата Страста Доминион се припишува на Марлоу по првото објавување во 1657 година, иако научници и критичари речиси едногласно го отфрлија заслуга.

Поезија
Извадоци од “Pharsalus” Lucan (околу 1582)
Превод на книги Една од Пхарсалус Луцан ( е сонепознат датум)
Превод на елегии Овидиј (в. 1580)
“Страдалната Пастир на Неговата љубов” (пред 1593)
Херојот и Леандер (в 1593, недовршени,. Завршени од страна на Џорџ Чепмен, 1598)