Сузан Максут ( 1939 – 2015 )

Сузан Максут
suzan-maksut-28-10-1939-24-04-2015
Роден 1939 Скопје )
Починал 23 април 2015
Скопје,  Македонија
Занимање актерка

Сузан Максут (турски: Süzan Maksut; Скопје, 1939Скопје, 23 април2015) — македонска театарска, филмска и телевизиска актерка, доајенка на НУ Турски театар.

Биографија

Максут е родена во Скопје во 1939 година. Од 1962 година станала член на ансамблот на Турската драма при Театарот на народностите каде што одиграла голем број улоги се до пензионирањето во 2001 година. Добитник е на наградите Актер на годината на весникот „Бирлик“ во 1969 година и Наградата „13 Ноември“ на Град Скопје во 1974 година.[1] Починала по кратко боледување во Скопје на 23 април2015 година. По кратко боледување, на 76-годишна возраст, почина актерката Сузан Максут, доајен на НУ Турски театар,

Од 1962 година е член на ансамблот на Турската драма при Театарот на народностите каде што има одиграно голем број улоги се до пензионирањето во 2001 година.

Актерката Сузан Максут имаше успешно одиграни улоги.

Попознати актерски остварувања се:

Дездемона во „Отело“, Мерима во „Омер и Мерима“, Катрин Хауеп во „Мајка храброст“, Ширин во „Легенда За Љубовта“, Медеа во „Медеа“, Ајше во „Цвеќарот Али“, Виолета во „Убавината чекори сама“, Хајди во „Хајди“, Зејнеп во „Алиш“, Клер во „Слугинки“, Фјокла Ивановна во „Женидба“, Шарлота во „Дон Жуан“.

Добитник е на наградите Актер на годината на весникот „Бирлик“ (1969) и Награда на Град Скопе 13 Ноември (1974).

 

Филмографија

Учествува во голем број телевизиски, филмски и радио-проекти.

Играла во филмовите „Најдолгиот пат“ (1976), „Исправи се, Делфина“ (1977), „Време, води“ (1980) и „Македонска сага“ (1993).