Бродвеј театарот – срце на американската и светска театарска индустрија

 

 

page

 

Театарот Бродвеј се наоѓа на Мидтаун, Менхетен и за разлика од повеќето театри во таа област се наоѓа токму на местото именувано како Бродвеј уште од 1681 година. Со своето значително присуство се истакнува од 1750 година, кога актерите и менаџери воспоставија театар на улица Насау со сала за околу 280 луѓе. Најпрвин биле презентирани драми од Шекспир и балади – опери, како што е операта “Просјакот”, на пример.

62
Бродвејскиот театар (Бродвеј) изведува претстави во 41 професионален театар, шетајќи го светот кога се “дислоцира” од Мидтаун, Менхетен во Њујорк. Инаку, овој театар е популарна туристичка атракција во Њујорк. Според Бродвеј лигата во сезоната 2015-2016 (завршена на 22 мај 2016), вкупниот број на присутна публика која ги посетила претставите е верувале или не 13.317.980 гледачи.
Во најголем дел од репертоарот на театарот најчесто се прикажуваат мјузикли, кои најчесто кулминираат во продукции на Ричард Роџерс и Хамерстајм Оскар, чија фирма создаде енормно влијателна форма на американската топ култура. Со ова Бродвеј значително помага Њујорк да се претвори во културна престолнина на државата, па и светот.
Концептот на Бродвејскиот театар вклучува 40 професионални театарски Сали со капацитет од 500 и повеќе места, а во 2014 година се продадени билети во вредност од 1,36 милијарди долари.

photo
Мјузиклот кој го држи рекордот е Фантомот од Операта одиграна дури 7.486 пати. Актерите од овој театар секоја година ги освојуваат Тони наградите, што всушност е театарски пандан на Оскарот во Холивуд. Значењето на оваа награда значително е зголемена од 1967 година, кога оваа престижна манифестација почна да се пренесува на телевизија. Покрај сета популарност и атрактивност една од тајните што Бродвеј го чини популарна туристичка дестинација во целиот свет се и честите попусти за билети, што на #обичната# и не толку имотна публика да стигне до својата омилена претстава. Така, една од најстарите улици во Њујорк, која своето име е всушност англиски превод од холандскиот #Брееде Њег#, што значи Широк начин. Историјата на театарската уметност се уште се испишува на улицата која е живото течение на Њујорк и Светот.