Јелена Јованова – актерка

 

Во прво лице

Љубовта – Суштина и слобода … Стјепан!
1. За себе: Своја, сигурна, збунета, среќна, тажна, храбра, плашлива, оптимистична, љубопитна…се што доброто битие може да го носи во себе!

2. За љубовта: Суштина и слобода. Избор на припадност и верба. Стјепан!

3. За животот: Сега!

4. За театарот: Бескрајна игра!

5. За доброто: Хранете го, будете го, носете го со себе. Така ќе сте на вистинсkиот пат!

6. За злото: Трули темели кои се рушат. Не градете живот на нив!

7. За непријателите: Ви благодарам што ме правите посилна!

А пријателите: Мое најчисто огледало. Човек сум богат што ги имам!

8.За глумата во животоt: Дајте друго повредно прашење.

9. За сценската прашинка: …и љубов и солза…и шамар и насмевка…и громогласен аплауз…траги од сенешто кои таа ги носи. Делче од магијата, магија на делото!

10. За колегите: Еден за сите и сите за еден!

11. За неодиграните улоги: Ќе дојдат кога треба да дојдат, во вистинското време и на вистинското место!

12. За идејата: Загонетливост која турка кон раст, развој и реализација!

13. За сонот: Бесплатна неограничена имагинација. Таму -можам се!

14. За јавето: Авантура која секојдневно ја откриваме!

15.За виното: Поезија во шише!

16. За семејството: Животно гориво, моето СЕ!

17. За крај: Верувај, ова е точка пред нов почеток!