Васил Зафирчев – актер

“КОЛУМНА за „Наше Театарче“ Васил Зафирчев – актер

Драги читатели, уметници и колеги, почитувана публико, вљубеници и почитувачи на театарот,

Со неизмерна радост и необично убаво задоволство ја примив веста дека во македонскиот интернет простор наскоро започнува со работа нов веб сајт насловен како „Наше театарче“, а посветен токму на македонскиот театар и неговата уметност.”

Веб сајт кој е прв и единствен од ваков тип кај нас, чија задача и цел се од исклучително големо значење и вредност за театарот како медиум, за сите оние кои активно го промислуваат и создаваат, но и за читателите, публиката и сите вљубеници и почитувачи на театарската уметност кај нас.

И самото име на сајтот „Наше театарче“, обмислено токму во деминутив, како една од најважните специфики на нашиот јазик, но и во своина, која ни е блиска и на која и припаѓаме, сосема јасно и недвосмислено ја дефинира и самата суштина, поводот и потребата за создавањето на овој сајт, неговото значење, но и неговата исклучителна важност во третманот на македонскиот театар и сите негови појави и пројави.

Во услови на пазарна економија, моќна, атресивна и жестока застапеност на телевизијата и филмот како мас медиуми, отсуство на културни редакции или редакции за уметност и култура, недостиг од било какво сталешко, организирано и здружено дејствување на театарската фела, непостоење на сериозна, консеквентна и континуирана критичка театарска мисла, се помал интерес на приватните и независни медиуми кон театарот заради отсуството на негови комерцијални, пазарни, трендовски или естрадни параметри, токму „Наше театарче“ станува прв и единствен бастион во одбраната на суштинското значење и третман на театарот како медиум воопшто.

Следејќи го примерот на ваквите интернет проекти од соседните балкански и европски земји, токму во рамките на „Наше театарче“ ќе можете да ги најдете историјатот на македонскиот театар и националните театарски институции, професионалните биографии на македонските драмски уметници, актери, режисери, драмски писатели, сценографи, костимографи и други театарски работници од повеќе области на театарот, репетоарите на националните театри, програмата и проектите на сите независни и алтернативни театарски групи, интервјуа со значајни и важни личности од театарот, но и сите најнови вести, актуелности и занимливости врзани токму за театарот.

Покрај поддршката на успесите и светлите страни од созадавањето на македонскиот театар, „Наше театарче“ ќе биде и критичката мисла која ќе ги толкува суштинските значења и вредности на театарот, давајќи ги притоа и новите смерници и одредници за неговиот развој, но и за неговиот поуспешен пласман кај публиката.

На самиот крај, очекувајќи ја активната поддршка од театарската фела кај нас за успешна промоција и афирмација на овој веб-сајт, на уредувачкиот тим на сајтот од срце им посакувам креативна, плодна и успешна работа, а на „Наше театарче“ голем број на поддржувачи и читатели и убава и светла иднина во македонскиот интернет простор!

Со почит,

Велес, 4 ноември 2016                                      Васил Зафирчев драмски уметник