Илија Милчин 1958-2002

Илија Милчин
277708_168351776567639_100001784547553_381953_591616_o
Активен 1958-2002

Илија Милчин (19 јуни 191811 март 2002) бил македонски актер, режисер, јазичар и преведувач, почесен член на ДПМ.

Биографија

Милчин е роден во Прилеп во 1918 г. Завршил право на Софискиот универзитет во 1942 година. Во периодот од 1944 до 1947 година работел како драматург, а потоа како актер и режисер во Македонскиот народен театар во Скопје. Бил уметнички раководител и режисер на Обласниот македонски народен театар во Горна Џумаја, Пиринска Македонија (1947-1948).

Од 1965 до 1968 година бил директор на Драмата на Македонскиот народен театар во Скопје. Неговиот преведувачки опус опфаќа голем број значајни дела од руски, хрватски, бугарски и француски автори. Добитник е на наградите: „11 Октомври“, „Кирил Пејчиновиќ“, „Јован Стерија Поповиќ“, „13 Ноември“, „Војдан Чернодрински“.

Негов син е режисерот Владимир Милчин.

3589

Филмографија

%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d1%87%d0%b8%d0%bd