Владимир Дади Ангеловски ( 1946- 2012 )

Владимир Ангеловски,
18237
роден 1946 година. Почина Ное. 16, 2012 , е еден од поистакнатите македонски актери. На шест години, под водство на Тодорка Кондова Зафировска учествува во формирањето првата Детска радио драма во МРТВ. Во тоа време освојува три први места на Југословенскиот фестивал за детска Радио драма. Во Драмски театар за прв пат настапува во 1962 година во улогата на Оливер Твист. Официјално, како веќе афирмиран актер, станува дел од Драмскиот театар во 1966 година, каде веднаш како улога му е доделена улогата на Принцот и Просјакот во истоимената претстава. Од 1967 година се вработува во ДТС и учествува во сите проекти на театарот. Како поважни проекти од тој период се издвојуваат улогите во позната трилогија „Чук, чук Стојанче“, „Баш Челик“ и „Шекспир во приказни“, сите три во режија на Коле Ангеловски. Со претставата „Шекспир во приказни“ учествува на фестивалот „Мали сцени“ – Сарајево, и Дубровачки летни игри.


screenshot_11-12

Поважни театарски улоги:

Комедии:

Итар Пејо – Солунски патрдии, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1979 год.
Климе – Викенд на мртовци, р. Коле Ангеловски, ДТС
Тофоло – Рибарски караници, р. Тодорка Кондова, ДТС, 1979 год.
Бербер – Собирен центар, р. Коле Ангеловски, ДТС
Досе – Бегалка, р. Тодорка Кондова, ДТС
Гроф Николај – Ладало, р. Коле Ангеловски, ДТС, 2005 год.
Мајсторот Шајче – Сон на летната ноќ, р. Коле Ангеловски, ДТС 2008 год.
Виќа – Сомнително лице, р. Коле Ангеловски, ДТС
Вкунот – Бамии, р. Димитар Станковски, ДТС
Кловнот – Мала школа за стари кловнови, р. Коле Ангеловски, ДСТ
Постариот кловн – Кловнови, р. Коле Ангеловски, ДСТ
Учителот по пеење – Свадбата на Фигаро, р. Коле Ангеловски, ДТС
Собарот – Што виде собарот, р. Тодорка Кондова, ДТС
Оскар – Оскар, р. Димитри Османли, ДТС
Полнета птица, р. Димитри Османли, ДТС
Ламбро – Косанчиќев венец бр. 7, р. Димитар Станковски, ДТС
Полскиот и рускиот клар – Крал Иби, р. Димитар Станковски, ДТС
Актерот – Хаос зад кулиси, р. Димитар Османли, ДТС
Сер Андрејчук – Ноќ спроти Водици, р. Димитар Станковски, ДТС
Чевларот – Стапица, р. Горкијевиќ, ДТС
Човекот кој молчи – Сказна за времето, р. Кристијан Ристевски, ДТС
Поштарот – Шуаби ап, р. Димитар Станковски, ДТС
Вообразениот болен,
р. Љубиша Георгиевски
Третиот брат – Маратонците го трчаат почесниот круг, р. Коле Ангеловски, ДТС
Господинот Витерспурн – Арсеник и стара тантела, р. Љубиша Георгиевски, ДТС
Газдата – Кумови, р. Коле Ангеловски, ДТС
Бизнисмен – Ни ќар ни зијан, р. Димитар Станковски, ДТС
Шпанец – Дона Хуана, р. Коле Ангеловски, ДТС
Раскажувачот – Хамлет од Долногаштани, р. Мето Јовановски, ДТС
Цинцо – Цинцо и Маринко, р. Димитар Станковски
Љубовникот – Танцот на трендафилите, р. Бојан Дановски, ДТС

67353_b_veter-niz-topolite-7_1

Драми:
Постариот брат – Дунек, р. Синиша Ефтимов, ДТС
Магнус Готхалк – Мефисто, р. Коле Ангеловски, ДТС
Ескуријал и слепци, р. Васил Ќортошев, ДТС
Гркот – Лет во место, р. Љупчо Георгиевски, ДТС
Таткото – Платонов, р. Димитар Станковски, ДТС
Морнарот – Бура, р. Коле Ангеловски, ДТС
Синот на кралот – Магбет, р. Гарет Морган, ДТС
Владимир – Ветер низ тополите, р. Коле Ангеловски, ДТС
Цар Самоил, р. Љубиша Георгиевски, ДТС
Второто прасе – Медеја, р. Вито Тауфер, ДТС
Калигула, ДТС
Повеќе улоги – Ова не е американски филм, р. Сашо Миленковски, ДТС
Стариот – Заводникот од западниот свет, р. Коле Ангеловски, ДТС
Пантеглез, р. Владимир Милчин, ДТС
Лузитанско плашило, р. Владимир Милчин, ДТС
Сојуз на лажните светци, р. Тодорка Кондова, ДТС
Зборот дупка не прави, р. Жарко Петан, ДТС

Детски претстави:
Плашилото, Волшебникот од Оз, р. Димитар Христов, ДТС
Коновал, John People Fox, р. Саво Комненовиќ, ДТС
Гусарот, John People Fox, р. Коле Ангеловски, ДТС
Чудовиштата во нашиот град, р. Коле Ангеловски, Театар за деца и младинци
Ловецот – Црвенкапа, р. Димитар Христов, Театар за деца и младинци
Бојан – Чук, чук Стојанче, р. Коле Ангеловски, Театар за деца и младинци
Зајакот и селанецот – Шеќерна приказна, р. Коле Анегеловски, МОБ
Оливер Твист – Оливер Твист, р. Димитрије Османли
Просјакот – Принцот и просјакот, р. Ѕвездана Ладика
Hodel the Bodel – Две ведра вода, р. Кирил Ќортошев
Мачорот – Мачорот во чизми, р. Кирил Ќортошев
Шивачот – Храбриот шивач, р. Кирил Ќортошев
Принцот – Пепелашка по име Луција, р. Душко Наумоски

ТВ и филмски улоги:
Кукен совет (2008) ТВ серија
Пусто турско (2006) (ТВ серија)
Хихирику – 25 години (2004) (ТВ серија)
Битолски лакрдии, ТВ серија (5 епизоди, 2003)
Лото, лото, (2003) ТВ серија
Агенција осамени срца (2001) ТВ серија
Македонски народни приказни 2, ТВ серија (7 епизоди, 1995-2000)
– Лебарчето што зборувало со тревите (2000)
– Трговецот и слугата (2000)
– Две жени води, без гаќи оди (1995)
– Ферман за тепање (1995)
– Кој си дава, себе си дава (1995)
Хихирику, ТВ серија, 20 години (1999) (ТВ)
Каца (1999) (ТВ) …. Полицаец 2
Македонски народни приказни, ТВ серија, (19 епизоди, 1989-1992)
Викенд на мртовци, (1990) ТВ серија …. Климе Глубчев
Викенд на мртовци (1988) Филм, …. Климе Глупцев
Претежно ведро, ТВ Серија, 6 епизоди, 1987
Театарче Лево ќоше (1987) ТВ серија
Трст виа Скопје – Попот, ТВ серија, МРТВ, 1987)
Училиште за кловнови, (1987) ТВ серија, МРТВ
Солунски патрдии – Цветан (3 епизоди, 1986)
Хихирику – 5 години (1984) (ТВ)
Итар Пејо – Итар Пејо (6 епизоди, 1977) МРТВ
Волшебниот воз (1969) ТВ мини-серија, МРТВ
Да видам, да видам што да бидам (1967) ТВ мини-серија …. Дади
Мементо, ТВ Филм, р. Димитар Османли, МРТВ 1965 год.
Дади – Чавката Славка, р. Димитар Христов, (ТВ серија), МРТВ – 50 епизоди
Детективи, р. Димитар Христов, (ТВ серија), МРТВ – 18 епизоди
Владимир – Македонија може – (ТВ серија) МРТВ, р. Коле Ангеловски 12 епизоди
Дада – Балкан Бенд (ТВ серија), СИТЕЛ, р. Коле Ангеловски
Зајакот и селанецот – Шеќерна приказна, ТВ Серија, МРТВ, 6 епизоди

solunski-patrdi

Награди и признанија:
2000, Награда „Климент Охридски“ општествено признание за особено значајни остварувања во културата и уметноста од интерес на Република Македонија, за улогата на постариот брат во претставата „Дунек“
1999 – Награда „Ристо Шишков“за улогата на постариот брат во претставата „Дунек“
Награда на градот Скопје „13 Ноември“ за трилогијата „Чук, чук Стојанче“, „Баш Челик“ и „Шекспир во приказни“
1982 – Награда на македонската естрада – „Актер на годината“
Три први награди за улоги во детска радио драма
Единствен учесник на сите 15 години на манифестацијата „Глумците пеат“ Долгогодишен водител на најслушаната емисија на Македонското радио „Хихирику“