Мајда Тушар

Мајда Тушар, родена 1950 година во Скопје. Дипломира на Високата музчка школа во Скопје – Отсек за драмски актери. Од 1973 година се вработува како актер во Драмскиот театар Скопје. Во многубројните главни и споредни улоги во претстави на Драмскот театар, но и на други театри во Македонија, Мајда Тушар е актерка што ја предпочита непосредната психолошка и задлабочена игра.

Поважни театарски улоги:

Калпурнија – Јас Клаудиј, р. Слободан Унковски, ДТС
Рут – Дејствотo на гама зраците врз сенишните невени, од Пол Зиндел, р. Наум Павловски, ДТС
Ариета – Учени жени, од Молиер, р. Мата Мирлошевиќ
Дафина – Јане Задрогаз, од Горан Стефановски, р. Слодобан Унковски, ДТС
Лисијена – Болва во уво, од Џорџ Фејдо, р. Димитрие Османли, ДТС
Лаура – Татко, од Стренберг, р. Тодорка Кондова, ДТС
Кристина – Сили во воздухот, од Ромчевиќ, ДТС
Медеја – Медеја, од Д. Зајц, р. Вито Тауфер, ДТС
Рибарски караници, Голдони, р. Тодорка Кондова, ДТС
Косанчиќев венец бр. 7, р. Димитар Станковски, ДТС
Балкански шпиун, р. Љупчо Тозија, ДТС
Неда – Црнила, од Чашуле, р. Љубиша Георгиевски, ДТС
Ленче – Ослободувањето на Скопје, р. Слободан Унковски, ДТС
Чудото на Св. Ѓорѓија, од Русомирм Богдановски, р. Слободан Унковски, ДТС
Ќерката – Ревизор, од Гогољ, р. Димитар Станковски, ДТС
Дон Жуан, од Молиер, р. Љубиша Георгиевски, ДТС
Трамвај наречен желба, од Тенеси Вилијамс, р. Димитрие Османли, ДТС
Хаол зад кулисите, р. Димитрие Османли, ДТС
Виктор или деца на власт, р. Жарко Петан, ДТС
Мајката – Патентелие и Тентелина, од Русомир Богдановски, р. Слободан Унковски, Битолски театар
Орестиа, р. Рахим Бурхан, Театар на ромите „Пралипе“
Тетовирани души, од Горан Стефановски, р. Паоло Маџели, ДТС
Блага – Кула Вавилонска, од Горан Стефановски, р. Слободан Унковски, ДТС
Бела – Дамите од Аламо, од П. Зиндел, р. Виолета Џолева, ДТС
Спасени, р. Кристијан Ристески, ДТС
Сопругата – Вообразениот болен, од Молиер, р. Љубиша Георгиевски, ДТС
Меги – Игранка во времето на Лунаса, од Б. Фрил, р. Александра Ковачевиќ, ДТС
Повеќе улоги – Роберто Зуко, р. Дритро Касапи, ДТС
Домот на Бернарда Алба, од Лорка, р. Горчин Стојановски, ДТС и други…

14721527_684570171691510_1022487342550335636_n

ТВ и Филм:

Претежно ведро, ТВ серија, МРТВ
Коца – Илинден, р. Димитрие Османли, ТВ серија, МРТВ, 1983
Анѓа – Истрел, Филм, р. Бранко Гапо, Босна филм, 1972
Погрешно време, ТВ Серија, МРТВ, 2000
Наше маало, ТВ Серија, р. Игор Иванов Изи, 1999
Јужна патека, Филм, р. Стево Црвенковски, Вардар филм, 1982
Маре – Оловна бригада, Филм, р. Кирил Ценевски, Македонија филм, 1980
Исправи се Делфина, р. Александар Ѓурчинов, Вардар Филм, 1977

Награди:

1994 год. Наградата „Климент Охридски“ за остварување во областа на театарот.
1978 год. Актер на годината за главна улога за улогата на Ленче во претставата „Ослободувањето на Скопје“
1978 год. Наградата „Војдан Чернодрински“за главна улога за улогата на Ленче во претставата „Ослободувањето на Скопје“
1999 год. Награда за најдобра спореднаа улога за ликовите на мајките во претставата „Роберто Зуко“