Tрета премиера на Прилепскиот театар годинава

„Figurae Veneris Historiae“

Народниот театар „Војдан Чернодрински“ од Прилеп ја изведе претставата „Figurae Veneris Historiae“ (Љубовни пози на историјата) од Горан Стефановски во режија на Наташа Поплавска…

Лидија Митоска-Ѓорѓиоска, драматург во Прилепскиот театар, на прес-конференција во петокот соопшти дека текстот на Стефановски е пишуван по повод 100-годишнината од Првата светска војна, првпат е изведен во Словенија, а ова е праизведба во Македонија.

– Текстот се занимава со многу прашања и е слоевит. И покрај тоа, неговата структура е таква што е податлив за работа на сцената. Секоја сцена е како отсечка, а така и самиот автор Стефановски се изразува, што значи сите сцени се кратки, јасни, прецизни и молскавични, и полни со емотивен набој, рече Митоска Ѓорѓиоска.

За режисерката Наташа Поплавска текстот ја обработува војната, но и онаа внатрешната, емотивната на ликовите.

– Претставата се занимава со потрагата по љубовта во војната. Во една реплика во претставата, авторот вели: Војните доаѓаат кога љубовта омалаксува. Во таа смисла, претставата изобилува со ликови кои се архиетипски преземени од сите слоеви на општеството, од највисоките – како бароницата, па се до селаните. Текстот е актуелен и со сето што се случува во Европа, со сите зовриени емоции. Во претставата и според текстот на Стефановски, и покрај сите ужаси на војната, љубовта е единствена што може да опстане и под воените урнатини, истакна Поплавска.

Сценографијата е на Емил Петров, костимите ги направи Роза Трајческа-Ристовска, драматург е Лидија Митоска-Ѓорѓиоска, а во претставата играат: Димитар Ѓорѓиевски, Даниела Иваноска, Игор Трпчески, Зоран Иваноски, Катерина Чакмакоска-Клинческа, Јасмина Мицовска-Станкоска, Димитар Црцороски, Наташа Наумоска, Илија Волчески, Ангела Наумоска, Михајло Миленкоски.

Ова е трета премиера на Прилепскиот театар годинава, а до крајот на декември ќе подготви уште една претстава.