15-те најубави театри во светот

За некои вечерта помината во театар и уживањето во некоја оперска претстава или балет претставува збогатување на душата, а за некои пак, театарот претставува некакво архитектонско „чудо“ кое вреди да се посети.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-01.jpg

Без разлика на тоа во која категорија спаѓате, веројатно ќе посакате да посетите некој од овие театри и да уживате или во глетката или во мелодијата која одѕвонува во нив.

1. „Teatro la Fenice“, Италија

Овој театар има богата историја. Во него биле слушнати светските премиери на познати композитори како: Верди, Стравински, Росини и Белини, откако бил отворен за првпат во 1792-та година.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-1.jpg


2. „Seebühne“, Австрија

„Seebühne“ значи морска сцена на германски, наслов кој е соодветен на тоа каде се наоѓа театарот. Фестивалот Бергенц за првпат почнал да има свои настапи во 1946-та година, а театарот и изграден неколку години подоцна, во 1950-та година.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-2.jpg


3. „The Winter Garden Theatre“, Канада

Ѕидовите се рачно цртани и боени, а наликуваат на градина. За да се долови самата сцена уште повеќе. Од самиот кров на театарот висат вистински овошки.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-3.jpg


4. „Palau de la Musica Catalana“, Шпанија

Ако имате некогаш можност да влезете во овој театар ќе се воодушевите од фактот што има обоено и цртано стакло, мозаици и мермерни скулптури на секој чекор. Овој театар се смета за врв на каталанската art nouveau архитектура.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-4.jpg


5. „Palais Garnier“, Франција

Овој театар бил инспирација за Гастон Леро да го напише неговото најпознато дело „Фантомот од операта“.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-5.jpg


6. „Minack Theatre“, Англија

Ќе имате можност да се почувствувате како да сте се вратиле во некое античко време кога владееле боговите меѓу луѓето.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-6.jpg

 

7. „Hessisches Staatstheater Wiesbaden“, Германија

Ако не сте љубител на операта, тогаш со сигурност ќе се воодушевите од неверојатните фрески кои можете да ги сретнете без разлика на тоа каде ќе го насочите вашиот поглед.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-7.jpg

8. „Sydney Opera House“, Австралија

Веројатно многупати сте имале можност, барем на фотографии, да погледнете како изгледа надворешноста на овој театар, но не и самата внатрешност која хипнотизира со својата убавина.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-8.jpg


9. „Balboa Theatre“, Калифорнија

Овој театар не бил отсекогаш тоа. Некогаш бил кино сала, за време на Втората светска војна бил воена зграда, потоа само празен простор, а сега – театар.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-9.jpg


10. „Большо́й теа́тр“, Русија

Татарскиот принц Петар Урусов добил дозвола и наредба од Екатерина Велика да се погрижи за тоа што ќе се случува на културно поле во Русија. Неговата прва одлука била да се изгради токму овој театар.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-10-16.jpeg


11. „Herod Atticus Odeon“, Грција

Уште во 174-та година од нашата ера, оваа акропола била дом на најдобрите антички грчки музичари.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-11.jpg


12. „Teatru Manoel“, Малта

Верувале или неа, за овој театар толку се загрижени што не е дозволено да влезат во него деца помали од 6 години.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-12.jpg


13. „Teatro Amazonas“, Бразил

Бароните кои го изградиле ова место во 1800-те преземале неколку различни стилови – италијански мермер, мебел во стилот на париските театри…

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-13.jpg


14. „Fox Theatre“, Детроит

Ова место за првпат е отворено во 1928 благодарение на милионерот Вилијам Фокс.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-14.jpg


15. „Guangzhou“, Кина

Сијалици кои наликуваат на небо длабоко во ноќта осветлено од милион ѕвезди и масивен простор кој со сигурност ќе ве воодушеви.

15te-najubavi-teatri-koi-so-sigurnost-kje-ve-voodushevat-15.jpg