Четирите антички театри се доказ за долгата театарска традиција во Македонија

Театрот во Скупи, кој е и најголемиот од четирите откриени, со капиталниот проект на Владата до 2017 треба да биде целосно реконструиран, а ќе може да прими 9.000 гледачи

Античките театри откриени на археолошките локалитети Хераклеја (Битола) и Лихнид (Охрид), како и оние во Стоби (Велес) и во Скупи (Скопје), каде што во моментов се вршат интензивни истражувања и реконструкции, зборуваат за повеќе од 2000 години долгата театарскатрадиција во Македонија.

Поради својата местоположба и магичната атмосфера тие се одлично место за одржување на културните настани.

Во Стоби каде што традиционално се одржуваше фестивалот на античка драма годинава ќе изостанат сценските игри поради истражувањата и конзервацијата, а Скупи кој е и најголем, со капиталниот проект на Владата кој треба да заврши до 2017, допрва ќе стане центар на театарските и културните случувања.

“Театарот во Скупи, најголемиот антички град на територијата на РепубликаМакедонија, римската колонија и главен град на провинцијата Горна Мезија, е речиси ископан. Ја имаме целосната оркестра и целосниот театрон – гледалиштето. Го имаме и најголемиот дел од сценската зграда. На ред е конзерваторската фаза на сценската зграда. И секако, комплетна реконструкција на театронот”, велат од Управата за заштита на културното наследство.

Оттаму додаваат дека според остатоците на фрагментите и деловите квалитетна мермерна архитектонска пластика откриена во урнатините на овој театар, е заклучено дека сценската зграда ја украсиле врвни уметници кои дошле од градот Рим.

Театрот е изграден во 2 век, за време на владеењето на императорот Хадријан, а по реконструкцијата како што велат од Управата, ќе може да прими 9000 гледачи. Реконструкцијата на гледалиштето ќе се изврши со травертин, материјал од кој и бил изграден.

Во 2 или раниот 3 век, е изграден и театарот во Стоби. Според проценката на археолозите можел да прими 7634 посетители, а распоредот на седиштата се добивал според племенската припадност.

“Во мај и јуни завршија истражувањата во централниот циркуларен коридор на театарот, а во моментот течат подготовките за конзервација на овој дел. Паралелно се вршат и истражувањата и конзервацијата. Целта е театарот да се ревитализира и да биде безбеден за посетителите”, велат од Стоби каде годинава поради зафатите не се одржува театарскиот фестивал.

Фестивалот на античка драма наместо во јули ќе се одржува од 5-ти до 22 септември и наместо на сцената на античкиот театар во археолошкиот локалитет Стоби, ќе се пресели во Народниот театар-Велес.

И изградбата на театарот во Хераклеја Линкестис се смета дека започнала во времето на императотот Хадријан, а бил пуштен во употреба за време на Антонин Пиј. Можел да собере до 2.400 гледачи.

Тој е реконструиран, исто како и театарот во стариот дел од Охрид вкопан во падината од еден рид. Денеска тие претставуваат археолошка атракција и место каде се одвиваат настани од културниот живот на Македонија и кои привлекуваат огромен број на туристи.

Античкиот театар на грчкиот антички театар Охрид од хеленистичкиот период, кој се наоѓа во Охрид, Република Македонија.
Ова е само Грција забен камен во Република Македонија (другите три во Scupiu, Stobie и Heraclée Линкестис) од римско време. Не е познато што е капацитетот на овој театар (места), бидејќи денес е сочувана само долниот дел на театарот.
Историја
Театарот бил изграден околу 200 година пред Христа. театар на отворено има совршена локација, меѓу два рида кои го опкружуваат и се чуваат заштитени од ветрови, кои може да се меша со акустиката во текот на настапи. Со него прекрасен поглед на Охридското Езеро и планината Галичица. По римските освојувања на градот, театарот бил претворен во арена за гладијаторски борби. Понатамошната судбина не ни е познато, веројатно напуштен по забраната за гладијаторски игри за царот Константин Велики 325 години.
Првата претпоставка за постоењето на античкиот театар претстави рускиот историчар на уметноста Кондаков 1900 година. Тоа беше оваа храбра теза стави напред врз основа на богатите скулпторски декорација, кое се најде во многу локации низ градот (на седиштата, architraves). Сепак, кога ги виде двајцата релјефи на Дионис и музите, во пописот на охридската црква Свети Богородица болница, во која се уште ќе настапи театарот, тој беше целосно убеден дека биле дел од античкиот театар.

Античкиот театар во Охрид
Но театарот е всушност откриени речиси случајно во 1935 година од страна на српскиот археолог Никола Вулиќ во централниот дел на Охрид -. Варош

Поглед на сцената и езерото во позадина
Понатаму археолошки истражувања и ископувања во 1959-1960 под водство  на охридскиот археолог Васил Лахти, беа изнесени на виделина делови на хеленскиот театар. Не античкиот театар, Самоиловата тврдина и под горната порта во близина на стариот дел на Охрид, конечно “се појави на Светскиот денови” за време на археолошко ископување во 1999 – 2001 година.
Еден од најважните неодамнешните откритија во овој театар се имињата на посетители, врежан во седиштата – веројатно оние гости кои имале сезонски билети за настапи во театарот.
• Денес овој простор се користи за различни цели, но повеќето од перформансите на лето Охрид, традиционалните меѓународни културни настани.
Извори
1. Скокни до Охрид ↑ Што да се прави, Охрид атракции, Античкиот театар, virtualtourist.com
Надворешни врски [уреди – уреди | уреди извор] • споменици на културата од праисторијата и Antichkiot период, Охрид низа Istorijata ((мк))
категории:
• Археолошки локалитети во Македонија
• Охрид