Најубавите театри во Санкт Петербург, Русија

Најубавите театри во Санкт Петербург, Русија

Иако не е градот со најмногу театри, Санкт Петербург, Русија, е сигурно една од првите градови со најубави театри. Ако ги погледнеме во бројност, Њујорк е на врвот со 420 активни театар, Париз има 353, 230 Токио, Лондон, 214, 184 Истанбул и во Санкт Петербург само малку повеќе од сто. Првата постојана професионална јавна театар во Русија “, изјави рускиот театар на трагедијата и комедијата” е основана токму во Санкт Петербург во 1756 по наредба на царицата Елисавета. Од тогаш, па до денес, градот отвори повеќе од сто театри, некои се специјализираат во драмска изведба, само втор во комедија, третиот за опера или познатиот руски балет …

Ова се некои од најубавите театри во Санкт Петерсбург:

1

Марински театар, еден од најпознатите оперски и балетски куќи во светот

2

Kомисаржевски театар

teatri-Sankt-Peterburga-3

Алекандрински театар

teatri-Sankt-Peterburga-4

Марински театар концертна сала

teatri-Sankt-Peterburga-5

Михајловски театар

teatri-Sankt-Peterburga-6

Државно Академски балет Театар на Борис Eлфаман

teatri-Sankt-Peterburga-7

Камерен театар “Санкт Петербург Опера”

teatri-Sankt-Peterburga-8

Театар музичка комедија Санкт Петербург Опера” во Санкт Петербург

teatri-Sankt-Peterburga-9

Театар на Ермитаж Државниот

teatri-Sankt-Peterburga-10

Палатата театар Јусупов

teatri-Sankt-Peterburga-11

Санкт Петербург филхармонија

teatri-Sankt-Peterburga-12

Наш Театар