НАРОДЕН ТЕАТАР ОХРИД

Лична карта

Формиран со одлука на Владата на Р.М. во јануари 2011

Раководител: Горан Стојаноски Актери: Горан Стојаноски, Јасмина Билаловиќ, Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Биљана Билаловиќ Вељаноска, Ивица Цонев, Павел Маслов, Адријана Билаловиќ Тодороска, Филип Кипровски, Елизабета Стефановска, Сашо Ристовски, Билјана Танески

Режисери: Ирена Стеријовска, Ѓорѓи Ризески  Драматурзи: Кристина Тодороска Петреска, Зоран Пејковски Инспициент: Филип Ангеличин Жура Технички директор: Зоран Левески Одговорен декоратер: Љупчо Крстаноски Реквизитери: Марјана Николоска, Соња Крстаноска Гардеробери: Деса Лазороска, Линдита Мерко Техничар на светло: Борис Велјаноски    Техничар на тон: Митко Серафимоски, Никола Карајованов Сценски декоратери: Кире Ангелоски, Даниел Андрески, Ѓоко Китески

Одиграни Претстави

 1. (03.06.2011) МЕТАМОРФОЗИ, Овидиј, режија Андреј Цветаноски

*овој датум официјално се води за роденден на тетарот

 1. (24.09.2011) КАБАРЕ МИСТЕРИОЗО, Дарио Фо, режија Деан Дамјаноски
  3. (17.12.2011) АЈ ДА СИ РЕЧИМЕ УШТЕ ЕДНА, по мотиви на народно творештво и песни, режија Андреј Цветаноски
  4. (21.04.2012) ПОЛИЦАЈЦИ, Славомир Мрожек, режија Андреј Цветаноски
  5. (16.06.2012) СВАДБАТА НА ИТАР ПЕЈО, Братислав Димитров, режија Деан Дамјаноски
  6. (09.10.2012) МАЛОГРАЃАНСКА СВАДБА, Бертолд Брехт, режија Дејан Пројкоски
  7.(30.12.2012) ЕМИГРАНТИ, Славомир Мрожек, режија Ирена Стеријовска
  8.(07.08.2013) СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ, Вилијам Шекспир, режија Иван Лео Лено (Хрватска)
  9.(28.09.2014) ПАТ ОКОЛУ СВЕТОТ, Марко Периќ, режија Драгана Таневска
  10.(29.10.2014) ДЕТЕКТОР ЗА ЛАГИ, Василиј Сигарев, режија Ненад Витанов
  11.(01.12.2014) НА ДНОТО, Максим Горки, режија Кирил Петрески
  12.(15.02.2015) СВИЊАРОТ,Ханс Кристијан Андерсен, режија Ѓорѓи Ризески
  13.(07.04.2015) ВЕЧЕРА ЗА ГЛУПАЦИ, Франсис Вебер, режија Ирена Стеријовска
  14.(15.10.2015) МУЗИЧКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА, режија Ѓорги Ризески
  15.(19.02.2016) СТАРИ ВРЕМИЊА, Харолд Пинтер, режија Нела Витошевиќ

16.(25.02.2016) Импровокација, Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Филип Кипроски (копродукција)

17.(28.02.2016) Убавицата и сверот, Шарл Перо, режија Ѓорѓи Ризески

18.(08.03.2016) Писма од Земјата, Марк Твен, режија Никола Тодороски (копродукција)

Изиграни  преку 170 претстави на домашна сцена и остварени 36 гостувања

 • Во 2017 година за в.д директор е поставен Стрезо Стаматовски

Народен Театар Охрид за 2017 година,

Годината за започнавме со Охридска премиера на “Дениција” од Петре М. Андреевски, во режија на Константин Плевнеш.

Играат Рубенс Муратовски, Димитрина Мицкоска и балерината Саша Евтимова.

Сценограф: Валентин Светозарев
Костимограф: Марија Пупуческа
Уметнички соработник: Флориан Габер
Оригинална музика: Константин Плевнеш
Видео арт: Милчо Узунов
Слики на тема Дениција: Сергеј Андреевски
Претставата се одигра уште два пати, од кои едното беше гостување во Брисел на Balkan Trafik Festival.

Следеше премиера на претставата “Аналфабет” според Бранислав Нушиќ, а во режија на Ѓорѓи Ризески.

Играат: Горан Стојаноски, Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски и Елизабета Стефановска. Сценограф е Зоран Николовски, а костими на Ванчо Василев. Претставата се одигра уште 17 пати, од кои осум гостувања на фестивалите во Македонија, како и гостување во Народно Позориште во Белград

Последна претстава во продукција на Народен Театар Охрид беше претставата “Баал” од Брехт. Премиера на 5.12.2017
Играат: Горан Стојаноски, Никола Тодороски, Дамјан Цветановски, Адријана Билаловиќ Тодороска, Јасмина Билаловиќ, Стрезо Стаматовски, Павел Маслов, Филип Кипровски, Биљана Билаловиќ Вељаноска, Тони Денковски. Сценографија: Сергеј Светозарев Костими: Милена Пантелеева Музика: Димитар Андоновски Дизајн на светло: Милчо Александров Инспициент: Филип Ангеличин – Жура Асистент на режија: Ѓорѓи Ризески.

Покрај овие претстави, на репертоарот се најдоа и: “Детектор за лаги” од Василиј Сигарев, режија Ненад Витанов, монодрамата “Писма од Земјата” на Никола Тодороски, според Марк Твен и “ Импровокација ” со Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Филип Кипровски и Филип Жура, со која Народен Театар Охрид забележа гостување во Франкфурт, Германија.
Во 2017 НТО изигра вкупно 30 претстави во матичната куќа и оствари десет гостувања.