Пијанистот ми ја оттргна болеста како со рака!

НИ ТЕМПЕРАТУРАТА НИШТО НЕ МУ МОЖЕ – ВАСИЛ ЗАФИРЧЕВ

На моноперформансот “Пијанистот” на фестивалот на монодрама во Ереван, Ерменија, Зафирчев играл со екстремно висока температура, но неговата професионална етика не дозволувала откажување на фестивалскиот настап, па затоа на крајот бил “награден” со оттргнување на настинката и високата температура кои биле однесени како со рака

Актерот Васил Зафирчев е познат по својата професионалност и посветеност во се што работи, а најмногу, се разбира, во она што му е примарна цел и вокација – актерството. Од многуте негови искуства, како што самиот вели, “најстрашни и најнепријатни се изведбите кога сум бил болен или, пак, сум имал некоја физичка повреда”. Според него, актерот е вистински актер само е физички здрав.

Но, актерите се живи луѓе па така, ниту денешен херој Васил, не е имун од пехови во вид на настинки и температури.

Случајот сакал првото такво искуство да му се случи токму на еден престижен меѓународен фестивал.

На моноперформансот “Пијанистот” на фестивалот на монодрама во Ереван, Ерменија, Зафирчев играл со екстремно висока температура, но неговата професионална етика не дозволувала откажување на фестивалскиот настап, па затоа на крајот бил “награден” со оттргнување на настинката и високата температура кои биле однесени како со рака.

Токму вложениот напор и труд и потрошената енергија во една физички напорна танцова претстава имала лековито дејство за мене”, додава инаку секогаш скромниот Зафирчев кога се фалбите во прашање.

Но, не секогаш пеховите мора да значат болест или лош впечаток.

Од непредвидливите ситуации со комичен ефект би ја издвоил изведбата на хит комедијата “Стрип Шекспир” што со велешкиот театар ја игравме на сцената на стариот МНТ или Театар Центар. Претставата беше во рамките на Скопско лето, а поради големата жештина, сценската магла која се користеше во една од сцените, кондензираше по подот на сцената. Така, со само еден чекор и мало слизнување во една од сцените, во еден замав ја прелетав сцената од едниот до другиот крај. Попатно собрав и по некоја суфита и удрив во звучникот. За среќа, немав никаква повреда, па заедно со колегите по кратка хистерична смеа до солзи и аплауз од публиката, продолживме со изведбата на претставата која за среќа до крајот немаше жртви”,