МЕЃУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

 „Денови на комедија” во Куманово со 13 претстави

Според директорот на кумановскиот Центар за култура, Сашо Костовски и оваа година фестивалот ќе го отвори Театар Комедија од Скопје со претставата „Име”, а фестивалот ќе го затвори комедијата „Бегај, еве ја жена ти”, во режија на Коле Ангеловски, а во изведба на Кумановскиот театар.

Меѓународниот фестивал „Денови на комедија” во Куманово, кој ќе започне на 1 октомври во организација на Центарот за култура „Трајко Прокопиев” пред љубителите на театарската уметност ќе се претстави со вкупно 13 театри од Македонија, Србија, Бугарија и Косово.

Според директорот на кумановскиот Центар за култура, Сашо Костовски и оваа година фестивалот ќе го отвори Театар Комедија од Скопје со претставата „Име”, а фестивалот ќе го затвори комедијата „Бегај, еве ја жена ти”, во режија на Коле Ангеловски, а во изведба на Кумановскиот театар.

Фестивалот „Денови на комедија” се одржува со поддршка на Министерството за култура.
Во рамките на фестивалот ќе бидат одиграни претставите „Хамлет од Горно Дупени” во изведба на Прилепскиот театар.

„Границата на власта” е насловена комедијата на Приштинскиот театар која ќе биде изведена во просториите на Кумановскиот театар. Охридскиот ќе ја изведе претставата „Парламентарки”, а струмичкиот „Народен пратеник”.

Претставата „Кокошка” ќе ја изведе Битолскиот театар пред публиката на шести октомври. Наредниот ден настапува Интермецо продукција од Белград со „Сокин и Босина”. На 10 октовмри Штипскиот театар ќе ја прикаже преставата „Љубовен маратон”.„Хот лајн” во изведба на театар од Крагуевац ќе настапи на фестивалот на 12 октовмри, а наредниот ден и „Еден Џексон во повеќе„ во изведба на тетатарот од Габрово, Бугарија. „Вообразениот болен” ќе се игра во изведба на „Трајко Прокопиев” -албанска драма Куманово. На 14. октовмри ќе биде изведена претставата „Комедија на грешки” на Турскиот театар -Скопје.

Претставите започнуваат во 20 часот